Sesamkex med whiskygravad oxfilé och picklad gulbeta

Oxfilé blir otroligt mör när den gravas i whisky. Görs dessutom ett par dagar före festen och klarar sig själv i kylen. Du kan även smaksätta majonnäsen med whisky, getost eller tryffel för ännu mer smak. En rätt med hög impafaktor! 

10 stycken

200 g oxfilé
Sesamkex svarta (finns i välsorterade affärer annars går det bra med rågknäcke)

1,5 msk strösocker
1 tsk timjan
½ tsk chiliflakes
½ msk salt
½ tsk nymortlad svartpeppar
1 tsk maltwhisky
1 msk majonnäs
Oxalis och rosmarin

Blanda socker, timjan, chiliflakes, salt och peppar. Putsa oxfilén om det behövs och gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg filén i en påse och droppa på whiskyn.

Låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd på filén efter halva tiden. 

Picklad gulbeta
3 gulbetor
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
2 stjärnanis
½ tsk gurkmeja

Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i stjärnanis och gurkmeja. Låt svalna.
Skala gulbetorna och skiva tunt på mandolin. Lägg gulbetorna i lagen och låt ligga 1 dygn.

Vid servering:

Ta fram oxfilén i god tid så att den inte är kylskåpskall. Skär den i tärningar. 
Lägg upp sesamkexen på ett fat. Lägg på en gulbetsskiva och oxfilétärningar. Toppa med en klick majonnäs och örter.

Maria Dahlquist