Okonomiyaki med laxrom och whiskycrème

Okonomiyaki är japanska kålplättar. Servera som vanliga blinier men med smetana smaksatt med whisky så får du en ny smakupplevelse! 

Ca 15 st beroende på storlek

150 g vitkål
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk olja
50 g laxrom
Färsk dill

Finriv vitkålen. Blanda buljong och mjöl och vispa i ett ägg i taget till en slät smet. Vänd ner kålen. Hetta upp olja i en plättlagg. Klicka i smet och stek på båda sidor tills plättarna är gyllenbruna.

Whiskycrème
1 dl smetana
1 msk whisky

Rör ihop smetana och whisky.

Picklad lök
Några små röda steklökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Några gula senapsfrön
1 msk rödbetsjuice

Skala och klyfta rödlökarna. 
Koka ihop lagen med senapsfröna. Låt svalna. Tillsätt rödbetsjuicen. Lägg i rödlökarna och låt dra 1-2 dagar.

Vid servering:
Lägg upp plättarna på ett fat. Klicka på whiskysmetana och laxrom. Dekorera med rödlök och dill.

Maria Dahlquist