Krämig fiskgryta

En bra fiskgryta är en utmärkt nyårsaftonrätt! Du kan såklart byta torsken mot annan vitfisk om du vill. Saffranscrème och ett gott bröd räcker bra till.
Gör basen i förväg, hetta upp och lägg i fisken precis innan servering, en bekväm bjudrätt med mycket smak som alltid är lika välkommen.
Ingredienslistan kan tyckas lång men jag tror att du redan har flera av dem hemma.

250 g laxfilé
250 g torskfilé
250 g räkor 
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter
½ fänkål
1 msk olja
2 msk tomatpuré
3 msk hummerfond
3 dl vatten
½ paket (0,25 g) saffran
2,5 dl grädde
1 dl vitt vin
½ tsk sambal oelek
Salt och peppar
Färsk dill
½ paket saffran och 1 dl crème fraiche

Skär fisken i bitar. Finhacka lök och vitlök och tärna morötter och fänkål. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt morot, fänkål och tomatpuré och stek ett par minuter. Tillsätt fond, vatten och saffran. Koka upp och sjud 5 minuter.
Tillsätt grädde, vitt vin och sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och sjud några minuter under omrörning. 
Lägg i fiskbitarna och sjud 5 minuter. Strö över räkor och hackad dill. Rör ut ½ paket saffran i crème fraiche, smaka av med salt och servera till grytan.

Maria Dahlquist