Grillade pilgrimsmusslor med pumpacrème

Att smaksätta pumpacrèmen med vanilj är ett genidrag. Därefter balanseras den med whisky, vitlök och citron för en mer vuxen smak, så att den inte känns som en dessert.
Det är viktigt att inte steka pilgrimsmusslor för länge, då blir de sega. Ta fram dem i god tid, de får inte vara iskalla när du lägger dem på grilljärnet
Pumpacrèmen som blir över kan du använda både till fisk- och kötträtter.

8 stycken

½ butternutpumpa
1 vitlöksklyfta
½ vaniljstång
1 tsk flytande honung
1 dl crème fraiche
1 msk maltwhisky
Några droppar citronsaft (gärna yuzu)
Salt och peppar

8 pilgrimsmusslor
2 msk olivolja
Salt och peppar
Krasse

Dela butternuten och skär av skalet. Tärna pumpaköttet. Koka tärningarna i lättsaltat vatten med vitlöksklyftor och en halv vaniljstång tills pumpan är mjuk men med lite tuggmotstånd kvar.
Häll av vattnet och kör pumpa, vitlök och lite av vaniljfröna i mixer med honung, crème fraiche, whisky, citronsaft, salt och peppar till en slät och fin crème.
Hetta upp olivolja i en grillpanna. Torka av pilgrimsmusslorna, krydda och grilla dem hastigt någon minut på varje sida.
Lägg upp pumpacrèmen med pilgrimsmusslorna på. Dekorera med krasse.

Maria Dahlquist