Riven Jansson i portionsformar

Att göra Jansson i portionsformar är ett smart sätt att slippa stora, kladdiga ugnsformar. Det går dessutom åt mindre och de formar som blir över hålls fräscha i kylen i några dagar. Förbered dem i förväg och värm vid servering så blir de som nygjorda. Jag gör dem på riven potatis istället för stavar, det gör dem krämigare, nästan som mos. En bra förrätt eller på buffén.

6 stycken

500 g potatis
1 msk smör
1 gul lök 
1 burk ansjovis à 125 g 
3,5 dl vispgrädde 
2 msk ströbröd 
2 msk panko 
Salt och peppar
Färsk gräslök

Sätt ugnen på 175 grader. Riv potatisen grovt. Skiva löken och fräs den i smör på medelvärme i ca 4-5 minuter. Koka upp grädde, spadet från ansjovisen, salt och peppar.
Blanda potatis och lök och klicka ut i smorda portionsformar. Häll på gräddspadet och platta till. Lägg på ansjovisbitarna och strö över panko och ströbröd. 
Sätt in i ugnen i ca 50-60 minuter eller tills de fått en fin yta. Toppa med gräslök och servera. 

Maria Dahlquist