Kamben med kanel och apelsin och kryddig glaze
Möra och smakrika kamben med en kryddig glaze, så som man vill ha dem!
Ketjap Manis är en indonesisk sojasås med djupare umamismak, lite tjockare konsistens och sötare än japansk och kinesisk. Den är väldigt bra att göra glaze på men går att byta mot t ex Tamarisoja. Kambenen kan göras i förväg och värmas vid servering. Kambenen går även bra att frysa men pensla gärna med glaze på nytt vid uppvärmning.
1 kg kamben (2-3 rack)
1 liter vatten
2,5 dl apelsinjuice
½ dl vit balsamvinäger
1 msk salt
1 bit ingefära ca 2 cm
1 rosmarinkvist
2 kanelstänger
½ apelsin
Flingsalt
Glaze
1 dl ketjap manis/Tamarisoja
1 msk japansk soja
0,5 tsk sesamolja
1 msk BBQ-sås
1 tsk finriven ingefära
Blanda vatten, apelsinjuice, vinäger och salt och koka upp. Lägg i hela kamben, riven ingefära, rosmarin och kanelstänger. Sjud under lock i ca 45 minuter. Låt kambenen svalna i buljongen i 1 timme. Ta upp kambenen, lägg dem på en låt med bakplåtspapper och torka dem med hushållspapper.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till glazen. Pensla kambenen med glazen. Sätt in mitt i ugnen i 15-20 minuter. Pensla kambenen med glaze 3-4 gånger under tiden. Skär upp och dekorera med strimlad apelsin och flingsalt.