Ädelostkaka med glöggfikon och aprikoschutney

250 g digestivekex
90 g smör
250 g färskost
4 st ägg
50 g florsocker
200 g ädelost

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex och smör till en deg och tryck ut den i en form med löstagbar kant.
Vispa färskost och ett ägg i taget med en elvisp. Tillsätt sockret och ¾ av ädelosten. Vispa ihop och häll sedan smeten i formen. Smula ner resten av ädelosten ovanpå kakan.
Baka i 45 minuter tills den stelnat nästan helt. Låt svalna.

Glöggfikon
3 st fikon
1 msk socker
2 dl glögg

Skölj och skär ­fikonen i fyra delar. Lägg ingredienserna i en gryta och koka i 10 minuter. Låt svalna och servera med chutneyn till ädelostkakan.

Aprikoschutney
1 dl torkade aprikoser
1 dl gula eller gröna russin
1 dl äppelcidervinäger
2 msk socker
2 dl vatten
2 stjärnanis
1 kanelstång

Strimla aprikoserna. Koka upp lagen. Lägg i aprikoser och russin och låt puttra 10 minuter. Häll upp på rena burkar och förvara kallt.

Maria Dahlquist