Mjuk pepparkaka med lingon

Det allra bästa receptet på mjuk pepparkaka! Ett sådant recept som man sparar på ett säkert ställe år efter år. Den blir extra saftig av lingon och får mycket smak av alla kryddor. Prova gärna att smörsteka kuber eller skivor av mjuk pepparkaka, det lyfter kryddorna och blir otroligt gott!

100 g smör 
180 gram (3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 st ägg
2 dl socker
1,5 dl gräddfil 
2,5 tsk kanel
1,5 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald kardemumma 
1 tsk mald nejlika 
1 dl rårörda lingon

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. 

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt gräddfil, kryddor och lingon. Sikta ner mjölblandningen. Vänd till sist ner smöret. Rör försiktigt och försök hålla smeten luftig.

Smörj och mjöla (gärna med lite vaniljsocker) en bakform.  Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna. Använd en termometer, vid 98˚C är kakan klar.

Ta ut och låt kakan svalna i formen så håller den ihop bättre. 

Maria Dahlquist