Rimmad laxtartar med saffransmajonnäs

6-8 mingelglas

500 g skinnfri lax

Rimning
2 msk salt
1,5 msk strösocker
1 tsk pepparmix
Hackad färsk dill

Blanda salt, socker, peppar och dill. Lägg laxfilén i dubbla plastpåsar och låt den ligga två dygn i kyl. Vänd då och då.

Tartar
1 salladslök
1 röd lök
Litet knippe färsk dill & gräslök
Citron

Skär den rimmade laxen i små tärningar. Skiva salladslöken, finhacka rödlöken, dillen och gräslöken. Blanda och lägg i glas. Klicka på saffransmajonnäs och dekorera med en dillvippa.

Saffransmajonnäs
1 äggula/1 helt ägg
1 msk vinäger
1 msk senap
½ g saffran
1,5 dl neutral olja

Ta fram ägget och oljan i god tid. Vispa ihop gulan med vinäger, senap, saffran och lite salt i en bunke. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i stråle tills majonnäsen är tjock.

Om du använder en stavmixer, använd gärna ett helt ägg. Lägg alla ingredienser i behållaren som hör till stavmixern. Börja mixa från botten och lyft sakta upp stavmixern tills majonnäsen är fluffig.

Maria Dahlquist