Gravad lax med tranbär och akvavi
Det är gott med lite stuns i söta gravningar, därför gör sig en skvätt brännvin utmärkt. Tillsammans med syran och färgen från tranbär blir det en vacker och smakrik laxrätt. Du kan byta tranbären mot lingon om du vill.
300 g färsk lax
1 dl tranbär
1 msk akvavit
1 msk rödbetsjuice
0,5 dl socker
0,5 dl salt
1 krm vitpepparkorn
1/2 citron
Vattenkrasse eller ärtskott
Plocka bort eventuella ben från laxen. Blanda tranbär, akvavit, rödbetsjuice, socker, salt och stötta pepparkorn. Gnid in laxen ordentligt.
Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Låt grava i 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger under tiden.
Ta upp och skär laxen i tunna skivor. Lägg skivorna i skålar och dekorera med tranbär från gravningen, finrivet citronskal och vattenkrasse eller ärtskott.