Hummersoppa
Bästa återbruket och 2-i-ett, resterna från en mysig skaldjursafton blir till den allra godaste soppan. Soppan kan serveras som den är eller med skaldjur i eller vid sidan av.
Knepet för att lyckas med den allra godaste hummersoppan är en riktigt bra fond. Frys in skalen från skaldjurskvällar så kan du göra fonden när du vill. Frys in fonden i en stor burk eller i tärningar till såser, tina och gör klar vid servering.
Fond
1 hummer
4 havskräftor
1 krabba
500 g räkor
1 gul lök
1 hel vitlök
1 citron
2 morötter
1 chili
1 stjälk blekselleri
1 burk hela tomater
Tabasco
2,5 dl vitt vin
3 msk tomatpuré
Skala skaldjuren och spara köttet i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut skalen på en ugnsplåt. Skala och klyfta den gula löken och dela vitlöken på mitten (inte bara 1 klyfta utan en hel vitlök och den behöver inte skalas). Dela citron, morötter, chili och blekselleri i mindre bitar. Lägg alla bitar ovanpå skalen. Slå över 1 burk hela tomater (fiska upp tomaterna ur burken men spara såsen de ligger i) och några droppar Tabasco. Rosta allt i ugnen i 20-30 minuter. Det ska bli ordentligt rostat men inte bränt, då bli det beskt.
Ta ut och ös ner allt i en stor kastrull. Häll på vitt vin och vatten så att skaldjuren precis täcks och häll i tomatpuré och såsen från tomatburken. Låt puttra tills vätskan reducerats med minst en tredjedel.
Sila och pressa ur det sista med en stekspade mot skalen för att få ut all smakrik fond. Fonden är klar och kan nu frysas in eller göras klar till soppa.
Soppa
4 dl hemgjord skaldjursfond
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
Cayennepeppar, salt och svartpeppar
Häll fonden i en kastrull. Vispa i crème fraiche och grädde och koka upp. Smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Skumma snabbt med stavmixer före servering. Ta fram skaldjursköttet, lägg på tallrikarna och häll på soppan.