Saffransgravad torsk med strössel på rostad skinka och honungssås

Den saffransgravade torsken är en underbar fiskrätt som har allt. Torsk lämpar sig otroligt väl att både röka och grava. Med smak och färg av saffran, sältan från skinkan och sötman från såsen blir rätten en vinnare på varje glöggmingel eller julbord.

6 små portioner

200 g torskrygg
1 paket saffran 0,5 g
1,5 msk salt
1 msk strösocker
Färsk timjan
3 skivor lufttorkad skinka

Blanda saffran, salt och socker. Gnid in torsken med blandningen och lägg i dubbla plastpåsar. Låt torsken gravad i kylen i 1 dygn. Vänd den ett par gånger under tiden.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut skinkan på bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar eller stöt i mortel.
Skär torsken i tunna skivor. Servera med strössel på rostad skinka, honungssås och timjan.

Honungssås
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
2 msk honung
Salt och nymalen vitpeppar
Hackad gräslök

Blanda crème fraiche, majonnäs, senap och honung. Smaka av med salt och vitpeppar.

Maria Dahlquist