Saffransbriocher

25 g jäst
2 msk mjölk
½ g saffran
6 dl vetemjöl special
2 msk strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
4 ägg

Till pensling
1 ägg
1 nypa salt

Rör ut jästen i mjölken i en liten skål och tillsätt saffran. Blanda vetemjöl, socker, salt i en matberedare med degkrok eller för hand. 

Tillsätt mjölkblandningen och smör i bitar och arbeta ihop degen. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta degen blank och smidig ett par minuter.

Lägg över degen i en oljad bunke och låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Plasta sedan in och ställ i kylen över natten.

Ta upp degen på mjölat bakbord, rulla till bollar och lägg i små smorda formar. Låt briocherna jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en nypa salt. Grädda i nedre delen av ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler. 

Maria Dahlquist